Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ‘KLM-baas Pieter Elbers volgens Franse krant niet CEO Air France-KLM’

Een week eerder dan gepland kan er duidelijkheid komen over de CEO van Air France-KLM, dat inmiddels al maanden zonder opperhoofd zit. Pieter Elbers, de topman van KLM, zou het afleggen tegen de Canadees Ben Smith van Air Canada. Donderdag wordt hij mogelijk al benoemd.

Eerder leek het er nog op dat er op zijn vroegst op 22 augustus een nieuwe bestuursvoorzitter wordt gepresenteerd. Dat gerucht was gebaseerd op bronnen bij de Franse overheid.

2.  Salvini geeft Europa de schuld van brugramp Genua

Dinsdag kwamen er zeker 35 mensen om het leven toen een brug in het Italiaanse Genua plotseling instortte en inmiddels is duidelijk dat er al langer twijfels over de brug bestonden. Een Italiaanse ingenieur waarschuwde twee jaar geleden al, omdat er volgens hem rekenfouten waren gemaakt bij het ontwerpen van de brug.

Vicepremier Salvini legde de schuld gisteren bij Europa. Van de EU moet Italië strakke begrotingsregels volgen en die weerhouden Italië volgens de eurosceptische Salvini ervan om de wegen goed te onderhouden. "Heeft het dan nog wel zin om die regels te volgen?", vraagt hij zich af.

3. Komt er een Brexit zonder deal? Als het aan deze Tories ligt wel

Een groep Conservatieve Britse parlementsleden wil dat premier Theresa May een hardere Brexit nastreeft dan in haar recent onthulde voorstel. Zij gaan daarom een notitie opstellen over hoe het Verenigd Koninkrijk juist een rooskleurige en positieve toekomst tegemoet gaat als er geen deal ligt op de dag dat het VK de Europese Unie verlaat.

Naar verluidt zou de notitie inspiratie putten uit de relatie die Canada geniet met de EU. Althans, mits Brussel haar eisen rondom de Noord-Ierse grens verzacht. Mocht dat niet lukken, dan kan het VK ook nog ‘tieren onder WTO-regels’.

4. Turkse lira komt even tot rust

Even lucht voor de Turkse lira, die woensdagochtend stabiliseerde op een niveau van ongeveer 7 lira per euro. Toch blijft de situatie rond de Turkse crisis uiterst onzeker. President Erdogan blijft woeste taal uitslaan, met oproepen om de iPhone en andere Amerikaanse elektronica te boycotten.

Intussen is vooral van belang of zijn schoonzoon en minister van Financiën Berat Albayarak financiële markten kan overtuigen dat Turkije de gierende inflatie onder controle kan krijgen, zonder dat de centrale bank de rente verder verhoogt.

5. Zuid-Korea wil wegen en spoorlijnen naar Noord-Korea bouwen

Over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland lijkt nog geenszins overeenstemming, toch zoekt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in al toenadering tot zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Moon wil wegen en spoorlijnen aanleggen tussen de twee landen, zei hij dinsdag in een toespraak. Volgens de president kan "ware bevrijding" alleen worden bereikt wanneer de twee landen een economische gemeenschap vormen.

In september staat een nieuwe top gepland. Die zal plaatshebben in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

6. Flexdocent rukt op in onderwijs

De leraar die voor de klas staat is steeds vaker een uitzend-docent, zzp-leraar of flexdocent, meldt BNR op basis van cijfers van het CBS. Het aandeel docenten zonder vast contract is in drie jaar tijd toegenomen met bijna een kwart.

In 2014 telde Nederland nog 25.000 flexdocenten op een totaal van 132.000. Vorig jaar waren het er 34.000 op een totaal van 141.000. De oorzaak is waarschijnlijk het lerarentekort. De Algemene Onderwijsraad wijst naar uitzendbureaus die leraren met hogere salarissen 'weglokken' om elders met een flexcontract aan de slag te gaan.

7. Tinder-oprichters klagen moederbedrijf aan voor $2 miljard

De bedenkers van Tinder en aantal voormalige medewerkers hebben het Amerikaanse moederbedrijf IAC aangeklaagd wegens het manipuleren van financiële informatie. De waarde van Tinder zou kunstmatig laag gehouden zijn zodat er minder betaald hoefde te worden aan de houders van bepaalde aandelenopties. De groep gedupeerden claimt een schadevergoeding van zo'n 2 miljard dollar.

In de zaak wordt Greg Blatt, die in 2016 tijdelijk aan het roer stond van Tinder, beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij zou hij tijdens een feestje in 2016 in Los Angeles een vrouwelijke collega, de vicepresident marketing en communicatie, hebben lastiggevallen.

8. Bitcoin & co herstellen licht van koersdreun

Na de minicrash op de cryptomarkt van maandag en dinsdag noteren de belangrijkste cryptomunten woensdag licht hoger. De bitcoin staat weer boven de 6.000 dollar op een niveau van ongeveer 6.333 dollar woensdagochtend. Ook ethereum, dat de hardste klappen kreeg de afgelopen dagen, trekt zo'n 6 procent bij tot ruim 280 dollar. Technische analisten zien de bitcoin op de korte termijn bewegen tussen een bandbreedte van 5.600 en 6.800 dollar.

9. Meer Nederlanders storten zich op wijnbouw

Meer Nederlanders houden zich bezig met de wijndruiventeelt, meldt het CBS. In 2017 waren er 92 bedrijven die zich daarmee bezighielden, vier meer dan een jaar eerder. Dat is nog altijd minder dan in 2013, toen Nederland 97 wijndruiventelers telde.

Een vetpot is de Nederlandse wijn nog niet, zegt Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) tegen RTL Z. Hij kent maar een paar boeren die kunnen leven van wijnbouw. "Voor de meeste is het een bijverdienste." Dit jaar wordt een topoogst verwacht door het warme weer.

10. Fiscale paradijzen zorgen voor ontbossing

Belastingparadijzen dragen volgens onderzoekers bij aan ontbossing in Brazilië en aan illegale visserij, schrijft Trouw. Uit onderzoek van het Stockholm Resilience Center (SRC) blijkt dat de grootste producenten van soja, vlees en leer tussen 2000 en 2011 68 procent van hun geld uit belastingparadijzen kregen.

Het zou gaan om investeringen van meer dan 18 miljard dollar in de vleesproductie en sojaplantages in de Braziliaanse Amazonegebieden. Door het gebrek aan transparantie bij bedrijven die belasting ontwijken, is het makkelijker om hun schadelijke activiteiten te verbloemen. Dit is dan ook de eerste keer dat is aangetoond dat belastingparadijzen indirect impact hebben op het milieu.

11. Rekent Harderwijk af met de scheurende bezorgscooter?

Binnenkort moet de overlast van scheurende pizza-, sushi, en shoarmabezorgers in de Gelderse stad Harderwijk verleden tijd zijn. Dertien horeca-ondernemers die per scooter maaltijden aan huis bezorgen, hebben hun koeriers ingeschreven voor een rijvaardigheidscursus. Die is bedacht en wordt betaald door Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland, schrijft De Telegraaf.

"Ik bezorg nu al vier jaar (...) Ik vond die cursus eigenlijk onzin, want dacht al goed te rijden. Maar achteraf heb ik toch wel dingen geleerd", zegt de 19-jarige Jeffrey Brouwer over de vier uur durende cursus tegen de krant. Twintig bezorgers hebben de cursus er al opzitten, de rest volgt in september.

12. Ajax dicht bij miljoenenbal na voetbalshow

Ajax heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wervelden voorbij tegenstander Standard Luik op een manier die ze in Amsterdam elke week wel willen zien: 3-0.

Luik, dat in de eerste wedstrijd Ajax nog kon bijhouden (2-2), had dinsdag in de Johan Cruijff Arena niets in te brengen. Klaas-Jan Huntelaar, Matthijs de Ligt en de Braziliaan Neres maakten de doelpunten.

De laatste horde voor Ajax richting de groepsfase van de Champions League is Dinamo Kiev. Op woensdag 22 augustus speelt Ajax thuis, de return is een week later in Kiev.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!